Хранене на бременната жена – II част.

Бременността – това не са просто 9 месеца от живота на семейството! Това е време, когато се определя бъдещето и на бебето, и на майката, и на бащата. Огромна е възможността по време на бременността да се влияе положително върху развитието на детето. Един от най – преките и ефективни начини за такова влияние е чрез храната на бъдещата майка.
В първа част разгледахме КАКВО трябва да яде бъдещата майка, за да роди здраво и щастливо бебе, а и самата тя да бъде здрава и да понася леко натоварванията на бременността. Не по малко важно е обаче КАК и КОГА се храни бременната жена. Така също редно е да поговорим за това КАКВО НЕ трябва да се яде.
Да започнем с това как да ядем, за да се усвоява храната най-добре, за да не ни “тежи” на стомаха, за да се чувстваме възможно най-комфортно.

1. Не би трябвало да ядем “между другото” – т.е. докато седим пред компютъра, докато четем или, най-вероятно, докато гледаме телевизия. Редно е да обръщаме внимание на процеса хранене, в противен случай рискуваме да погълнем повече храна, отколкото ни е нужно; да не се преработи и усвои добре храната, а следователно – да се превърне в отпадък, в отрова, а не в храна. Особено е опасно, казват специалистите, по време на хранене да гледаме филми с насилие – смята се, че въздействието им е по-силно тогава.
2. Не би трябвало да сядаме на масата, ако сме обидени, ядосани, разтревожени или просто силно развълнувани. Не случайно често в такива случаи ни се струва, че имаме топка в гърлото си и не можем да преглътнем. Всъщност може да сме принудени да седнем на масата, но би трябвало да пийнем чаша билков чай или просто чиста водичка с извинението, че не сме гладни (ако ни е нужно извинение).
3. Не би трябвало да ядем от депресия, скука или досада – по-добре би било да опитаме с различни техники на отпускане: книга, смешен филм, разходка, а защо не танц пред огледалото?Или йога? Музика, рисуване (особено не с четка, а с пръсти), някаква игра с партньора ни определено ще помогне. Или вие ще изберете съвместен душ с него и малко любов?
Намерете си интересна дейност – запишете се да учите нещо, което ви звучи интересно – някакъв курс. Това е страхотно и за развитието на бебето. Ако е чужд език, свирене на инструмент или пеене ще развиете и неговите способности в тази насока.
4. Ако случайно се разболеем и вдигнем температура 38,5оС и по-висока, редно е да спрем твърдата храна и да минем на чайчета, сокове, най-добре сокове фреш, разредени наполовина с вода. Опасност: внимаваме много с лекарствата: не вземаме и едно хапче, без да се консултираме с лекар. Четем описанията в опаковките!
5. Не е добре да пазаруваме, когато сме гладни – ще накупим храна поне за 5 човека и, което е още по-лошо, ще я изядем.
6. “Да ядем това, което трябва, а не това, което има!” – това означава да мислим за яденето предварително, преди да ни нападне “вълчия глад” (това е много силно желание за ядене, което се появява изведнъж). Не случайно казват: “Не заставай между бременна жена и храна – ще те помете!” Да мислим за яденето предварително означава да планираме 5 или 6 кратното си ядене за утре, а още по-добре – за в други ден; да се запасяваме с храна на работното място; да имаме в чантата си поне 1 ябълка, 2 моркова и 2-3 пълнозърнести сухарчета или солети.

Какво не трябва да ядем?

1. На първо място маргарин и, по възможност, маргарин съдържащи продукти. Здравните експерти твърдят, че не съществува безопасно количество транс мазнини (наричани още хидрогенирани мазнини, маргарини) и те трябва да се елиминират напълно от храненето. Няма значение колко балансирана и здравословна е останалата храна, която консумирате – вредата от транс мазнините не може да се компенсира. Тази е причината страни като Дания през 2003 година, Канада през 2004 г, САЩ през 2005 г да променят законодателството си като въведат редица ограничения за маргарин съдържащите продукти.
2. Различните примеси като оцветители, консерванти, емулгатори, подобрители и ароматизатори не са полезни за бъдещите майки, а още повече за бебетата.
Има едни принцип: ако на етикета има повече от 3 “Е-та” тази храна не е добра за бременна жена, а ако “Е-тата” са повече от 5 – тя не е добра за никоя жена. Четете етикетите на хранителните продукти и напитките!
3. Пушени и консервирани меса – по-добре да си направим сандвич с обезкостено пилешко бутче, отколкото с колбас или пастет! На колбасите кое им е хубавото: подправките и че лесно се използват – нарежеш ги и е готово! А какво има вътре? Изобщо колкото по-натурален е даден продукт, толкова е по-здравословен.
4. По възможност оставете цигарите.
5. Ограничете алкохола до минимум.

Не яжте плодовете след храна – започвайте обяда и вечерята с плодове, а след половин час изяжте основното си ядене. Много жени предпочитат до обяд да ядат само плодове – опитайте!

Ако не сме се хранили здравословно преди бременността не би трябвало да очакваме лесно и без усилия да преминем към новия начин на хранене – вредните ни навици са се формирали през целия ни живот до сега! Но повярвайте, възможно е да направите промяна и точно сега й е времето! Нали искате с гордост да кажете: “Аз направих най-доброто за здравето и щастието на детето ни!” Ето няколко практически съвета:

· Не отлагайте за утре отказа си от вредни “храни” има такива храни, нали? Често ги наричат “храни – боклуци”. Направете го днес!
· Не скъсвайте с вредния навик постепенно, а изведнъж. Не казвайте: ”Днес ще си хапна само 1 паста, постепенно ще намалявам сладкото!”
· Не слушайте умниците, които ще ви казват убедено: ”От малко нищо няма да ти стане!”
· Отбягвайте местата с изкушения. Ако не можете да устоите на тортата в любимата ви сладкарница, не влизайте в нея, дори не минавайте покрай нея! Ако среднощното гледане на телевизия ви кара да отваряте често хладилника, преместете телевизора в спалнята!

Ако сте нарушили правилното си хранене, не се измъчвайте с чувство на вина – то ще ви навреди повече от пропуска! Не казвайте: “Така и така днес наруших диетата си, давай сега да ям от забранените храни!” Просто води на отчет храната си и компенсирай, колкото можеш, с утрешното хранене.
Не се самообвинявайте и не се отказвайте! Опитайте “стъпка по стъпка” – тази седмица въведете нещо полезно в менюто си, другата седмица – още нещо. Хвалете себе си за успехите и се награждавайте!

Едно много ефикасно средство за подобряване на храносмилането и борба с констипацията (запека): научете се след хранене да седите в позата японски седеж по няколко минути.

НАЙ –ВАЖНОТО: Бъдете релаксирана! Усмихвайте се! Каквито и да са проблемите ви, скоро ще прегръщате едно чудесно бебе – вашето дете!

Коментарите са забранени.