Хранене на бременната жена – I част.

Една от най-положителните тенденции през последните години е стремежът на жените, очакващи дете, да играят все по-активна роля в процеса на подготовката за раждане и желанието им да станат пълноценни партньори на лекарите в грижите им за собственото и на детето си здраве. Все повече български жени осъзнават, че бременността – това не са просто 9 месеца от живота на семейството. Това е време, когато се определя бъдещето и на бебето, и на майката, и на таткото. Тези млади майки искат да не пропуснат възможността да повлияят положително върху предродовото развитие на бебето. Един от най-преките и ефективни начини за такова влияние е чрез храната на бъдещата майка.
В няколко последователни материала ще разгледаме какво, в крайна сметка, трябва да яде бременната жена, кога и как тя трябва да се храни, как да съчетава храните и как да се справя с някои често срещани проблеми на храненето, като, например, гаденето или вълчия апетит.

Ако погледнем практически на това, което трябва да съставлява дневния порцион на бременната жена, всички продукти може да разделим на 7 основни групи (таблица 1).
Ако вие сте бъдеща майка, ще трябва да увеличите количеството на млякото и млечните продукти – на ден да ядете поне 4 порции кисело или прясно мляко, извара и прясно или обезсолено сирене, кашкавал и понякога – сметана. Обърнете внимание: търсете обезмаслените или нискомаслените мляко и млечни продукти.
Особено внимание ще трябва да обърнете на увеличаване на количеството на плодовете и зеленчуците – за ден те трябва да са 6 и повече порции, като внимавате да има достатъчно от добрите източници на витамин С (1-2 порции дневно) и зелените, а така също и жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци (2 порции на ден).

Една порция съдържа:

1. Млечни продукти:
· 1 ч.чаша прясно или кисело мляко;
· 15-30 гр. кашкавал;
· 1 чаша извара или прясно несолено сирене.

2. Зеленчуци и плодове:
· 0,5 чаша сурови плодове или зеленчуци;
· 1 чаша зелени (листни) зеленчуци;
· 1,5 чаша консервирани плодове или зеленчуци;
· 1,5 чаша варени плодове или зеленчуци;
· 180 мл. сок прясно изстискан.

3. Зърнени продукти:
· 1 филия хляб;
· 0,5 кифла или баничка;
· 1 неголямо парче кекс;
· 0,5 чаша варено жито, овесени или други ядки, мюсли;
· 0,5 чаша ориз или макаронени изделия.

4. Белтъчни продукти:
· 100 гр. варено или печено нетлъсто месо, риба или пиле;
· 2 яйца;
· 0,5 – 1 чаша варен боб, леща, грах или соя;
· 1/3 чаша орехи или семена (слънчоглед, тиква);
· 200 гр. тофу (соево сирене).

Очаква се малко да увеличите количеството на зърнените продукти – с около 1 порция на ден, като се подразбира да консумирате не какъв да е хляб, а пълнозърнест, още по-добре варени пшеница, ръж, овес. Особено е полезна варената елда или просото, както и овесените или други ядки. Много полезни са и кълновете, но по време на бременността има известен риск – те не се обработват термично и могат да станат източник на бактериален проблем.
Количеството на белтъчните продукти също е необходимо да се завиши в сръвнение с храненето преди бременността. В тази група продукти (както, между впрочем, и в другите групи) има добри и не толкова добри източници на белтъчини. Като добри са рибата, която поне един ден от седмицата би трябвало да се съдържа във вашето меню, яйцата, пилето, боба и сухия зрял грах, сухата бакла, орехите и др.
В пета група са поставени заедно захарните продукти и мазнините – за удобство при ползване на таблицата и за да отбележим, че тяхното количество е съвсем малко. Внимание: освен маслото, олиото, майонезата, в тази група влизат и всякакви пържени храни! В същото време да не пропуснем, че мазнините (липидите) са полезни за формирането на мозъка и на нервната система. Най-добре е да се получават от студено пресованите масла – например зехтин екстра върджин или от маслодайните плодове – бадеми, лешници…
Не е вярно, че водата и останалите течности трябва да се ограничават, за да се щадят бъбреците! Напротив: необходими са повече от 8 чаши чиста вода на ден за тяхното добро функциониране. Само една забележка: не пийте вода по време на хранене, а между храненията и особено – след събуждане.
Макар виното и бирата да са течности, не смятаме, че те са добри напитки за вас по време на бременността ви. Е, една чаша от 100 – 150 мл, изпита по време на вечеря или обед, продължили 3-4 часа, може да не окаже пагубно въздействие, но дали наистина толкова ви липсва алкохола? Ако сте в ресторант или на гости можете да пиете спокойно и с удоволствие айрян или минерална вода с лимон, а плодовите сокове, разредени наполовина с вода прекрасно утоляват жаждата. Тук има също опасност: внимавайте соковете да не са подсладени допълнително! Или да не съдържат консерванти, ароматизатори и оцветители! Но за това ще говорим допълнително следващия път.
Какво да кажем за кафето, кока-колата и черния чай, както и кофеинсъдържащите напитки? Ако очаквате бебе и навикът е създал зависимост към тях, намалявайте прогресивно консумацията им – това ще бъде най-разумното решение.
Отскоро специалистите обръщат по-голямо внимание на влакнините, които не се усвояват от организма ни, но се оказа, че имат съществено влияние за храносмилането и здравето. Те се съдържат най-вече в зеленчуците и плодовете. Добре е да си набавяте различни видове влакнини от различни зеленчуци и плодове – яжте колкото можете повече от тези продукти. Лекарите-диетолози в някои страни препоръчват един лесен тест, за да разберете дали приемате достатъчно влакнини: ако фекалиите ви плават във водата на тоалетната, всичко е добре, ако потъват, значи трябва да увеличите храните, съдържащи влакнини. Освен другите ползи влакнините ще ви помагат да не наддавате излишни килограми – те създават чувство за ситост.
Ако обобщим: не е вярно, че бременната жена трябва да яде за двама. Тя трябва да яде за един, но да мисли непрекъснато за втория, който е в утробата й. Народът ни е казал мъдро: не яж ядене само заради вкуса му – детето ти ще бъде болнаво! Има и нещо друго: знае се, че през втората половина от бременността се формира вкусът на бебето. Всъщност вкусовите брадавици на нероденото се развиват от 9. седмица и достигат функционална зрялост още към 13. седмица. Околоплодната течност приема аромата и вкуса на храната на бременната жена,. Затова съветваме бъдещите майки: яжте това, което искате да обича вашето дете!

Полезен съвет:

1. Как да познаем наистина диетичният хляб от оцветения с някаква хранителна съставка; пълнозърнестият хляб от поръсения с трици или овесени ядки, натуралният от замесения с доста подобрители? Първо, трябва да четем етикетите. Макар българските производители да не изписват процентното съдържание на съставките, все пак се очаква пълнозърнестият хляб да съдържа брашно тип грахам, а типовият – брашно тип 1150 или поне 750 (колкото по-голямо е числото, толкова повече е пепелното съдържание, а следователно по-голяма част от обвивката на зърното попада в хляба, което го прави безспорно по-полезен). Ако на етикета пише, че е подходящ за диабетици – прекрасно, но все пак помнете: черният хляб има почти толкова калории, колкото и белия и не бихте могли да ядете повече от диетичния хляб с надежда да не пълнеете, само че черният е полезен, а белият – не! Второ: тъй като не желаем да има в хляба ни подобрители на хлебопекарните свойства, би трябвало да потърсим хляб, който не е много бухнал и е доста тежък – този хляб е натурален. Внимание: подобрителите могат да се крият в думичката “микс”, която можете да срещнете на етикета. Трето: ако имате желание и време, свържете се с Асоциацията на хлебопекарите и поискайте информация кои фурни във вашия град купуват ръжено брашно – повярвайте, няма да са много, макар доста производители да предлагат “ръжен” хляб! За Пловдив можем да ви кажем, че фирма “Ритърн” наистина влага ръжено брашно в ръжения хляб!

Нашата рецепта:

Домашна извара

Изварата, направена по тази рецепта, има превъзходен вкус и е отличен източник на калций. Приготвя се лесно. Може да се прави в малки количества и е много подходяща за включване в менюто на малкото дете, вместо сирене.
Продукти:
1 литър прясно мляко, за предпочитане с неголям срок на съхранение, за да не съдържа консерванти. Отначало опитайте с необезмаслено мляко, после можете да използвате и обезмаслено.
1 кофичка кисело мляко, добре е да е по-киселичко.

Разбърквате млеката с лъжица в тенджерка и ги поставяте да се загреят. Не се отделяйте от огъня и бъркайте бавно, но непрекъснато. Следете да не пропуснете момента, когато ще се пресече млякото – отделя се прозрачна синкава течност – суроватка и млечният белтък става на парцали (това става преди да заври). Свалете го от огъня и го прецедете през ситна цедка. Не изхвърляйте отцедената течност – може да я използвате за супа или просто да я изпиете, като се охлади – много е полезна. Поставете цедката на течаща вода и измийте изварата (като макарони, но със студена вода). Прехвърлете я в бурканче и я съхранявайте в хладилника (ако изобщо остане за съхраняване – толкова е вкусна!)

Коментарите са забранени.