Споделено от мама Маги и бебе Максим

Здравейте, ето и моите коментари, които съм обощила в кратко есенце:
По повод „неправилни съвети относно кърменето“, за мое най-голямо щастние, не получих такива от никой. Най-вероятно се дължеше на факта, че дълги години живях извън България, а когато вече се върнах забременях и моят кръг от приятели, роднини и познати се оказа достатъчно толерантен да ме остави сама да почерпя съвременна информация и да реша, какво бе най-доброто за мен и моето бъдещо дете. Благодарна съм, че попаднах на Тони и Ели и на куп прекрасни майки с които вече сме близки приятелки, които ми помогнаха да озъзная, че кърменето е живот за бебето, а кърмата живата вода. Благодаря и на сестра ми – Цветомира, която бе най-голямата ми упора в онези първи месеци на майчинството!
Да, имах проблеми в първите дни и седмици, мазах се с крем още от болницата, който ми помогна много при заздравяването на раните на гърдите ми, но за радост не допуснах да спра да кърмя Максим, и така продължихме до година и половина. Многото безсънни нощи и огромния ангажимент към детето отнеха много от здравето ми, но това което се надявам да съм му дала е в милиони пъти по-ценно от временния дискомфорт през който преминах тогава.
Несравнимо е усещането за близост, чувството на любов и ласка, искрите и щастието в детските очи когато мъничето е в скута ти, и до ден днешен се радвам на прегръдките и ласките му вечер, благодарение на онези мигове от кърмачеството, които свързват майката с детето завинаги.
Срещах укоряващи погледи у мнозина, когато разбираха че се кърмим на възраст над една годинка, много предложения получих за прекратяване на кърменето тогава, но аз спрях когато поради здравословни причини кърмата ми спря. Беше ми тежко, много тежко да му обясня какво се случва и защо не може да суче, но той разбра и въпреки всичко до ден днешен, заспива само когато постави главичката си върху гърдите ми.
Определено не съм привърженик на крайностите и не мога да твърдя, че всеки трябва да кърми, или че понеже кърмата е по-добра от адаптираните млека (доказано научно), всички майки са длъжни да кърмят, не, просто ги моля, да отделят време да прочетат научните статий и да упортсват в посока по-добро бъдеще за децата им! Има значение в какво вярвате! Не робувайте на съвети, а сами бъдете достатъчно силни, за да следвате сърцето си!!!
Благодаря Ви, Тони и Ели, още веднъж, за всичките услия и помощт и за това, че ни направихте по-добри майки с количеството информация, с което ни обсипвахте!
Благодаря и на Люба и Дими (майки кърмачки от курса ), за безкрайната подкрепа и съвети, с които определено ми вдъхваха сили и мощ да продължавам да крача в посоката на здравето!
Прегръщам Ви сърдечно!!!

Коментарите са забранени.