Споделено от мама Станимира и бебе Ирен

Здравейте на всички настоящи и бъдещи мами,
Имам дъщеричка Ирен, която се роди на 20 май 2012г. Преди да родя имах удоволствието да посещавам Курс за бременни – „Как да родя здраво и щастливо бебе“. Благодаря за помощта, която оказват в курса на нас майките.
Да си дойдем на думата – за кърменето. Кърмех дъщеричката ми 1 година и 4 месеца. Никога не е пила адаптирано мляко. Не мога да си представя да стерилизирам шишета, да претоплям вода, постоянно да мисля дали млякото на бебето е с подходяща температура. Където и да отидехме, храната на бебето беше с мен.
По отношение на грешни митове, свързани с кърменето, бях чувала много. Като например, че кърменето разваля формата на гърдите и те увисват. Моите честно да ви кажа не са се променили. Но дори и да се промени формата на гърдите ви по някакъв начин, все пак това им е предназначението. Бог те е създал по този начин, за да можеш да храниш с тях бебето си.
Друго погрешно според мен схващане е, че бебето трябва да се храни точно под часове. Както ние не се храним винаги в точно определено време, така и бебето не можем да очакваме, че ще е гладно точно през 3 часа – нито по-рано, нито по-късно. Понеже кърмата се усвоява по-лесно от кърмачето, напълно е възможно бебето да е гладно и след 2 часа. Имала съм случаи да кърмя малката както през 2 часа, така и през 4.
Друг мит, който бях чувала, е че може кърмата ми да не достатъчно добра за моето бебе, да не е достатъчно хранителна. Вярвайте ми, че точно вашата кърма е най-подходящата храна за вашето бебче.
Това, което ми донесе кърменето, са много приятни емоции с малката ми дъщеричка. Обичах да си я гушкам и да я гледам как суче. А понеже отначало тя сучеше по-продължително време, дори можех да си чета и някоя книга. Реших да кърмя, защото не можех да си представя как ще тръгна някъде на почивка с бебето и ще нося целия арсенал от шишета, биберони и стерилизатори с мен и непрекъснато ще се притеснявам дали храната на бебето е с подходяща температура. Реших да кърмя, защото не исках да давам пари за адаптирано мляко, което освен че е скъпо, в никакъв случай не е по-добро от вашата кърма. Усвоява се по-трудно от организма на кърмачето, появяват се колики, пръцкане.
Имала съм и проблеми, разбира се. В четвъртия месец ми се появи запушване на каналите, вдигнах температура. Усещах гърдите си много болезнени, като ги стиснех не пускаха почти никакво мляко. Започнах компреси с топла вода, давах на бебето да суче през кратки интервали от време. Опитвах се да изцеждам и с помпа, но изцедените количества бяха минимални. Свекърва ми беше казала: „Четири месеца кърмене не е зле, ако нямаш повече кърма ще минем на адаптирано мляко”. Но аз не исках да се отказвам. Знам, че кърменето е най-доброто за моето бебе. Продължих с компресите с топла вода, продължих да слагам малката да суче по-често и резултатите не закъсняха.
Когато започнаха да й излизат първите й зъбки, започна да ме хапе. На няколко пъти много ме беше заболяло, при което й се скарах. Явно доста съм й се скарала и малката спря да суче. Просто не искаше. Това са може би най-трудните ми моменти, докато я кърмех. Няма да забравя как ставах посред нощ да се изцеждам, за да й давам кърма. А тя не искаше да пие от шише, давах й с лъжичка. Представяте ли си – ставам посред нощ, ужасно ми се спи, а бебето яде едвам едвам с някаква лъжичка. Реших че няма да продължавам така. Спомних си съветите на Тони (благодаря ти, Тони, за което) – беше ни казала, че когато бебето отказва да суче да прилагаме метода „кожа до кожа”. И така цял един ден лежахме голи с малката на спалнята и се опитвах да я накарам отново да засуче. Успяхме, оказа се, че методът върши работа.
Кърмените деца са с по-силна имунна система и са по-здрави. Дъщеря ми не се е разболявала сериозно, изключвам температура и хрема, без които не може да мине нито едно дете. Не ми се е налагало да й давам антибиотици.
Приветствам всички майки да кърмят своите бебета.

Коментарите са забранени.