Споделено от мама Деси и бебе Поли

Имах късмета да завърша Курс за бременни заедно със съпруга си преди да родя. Това ми помогна да надигна завесата, която блокираше съзнанието ми. Мислех само за мига на раждането. Благодарение на информацията от Курса разбрах, че е най-важния урок е как да продължа връзката с бебето си след появата му на бял свят. А тази връзка се нарича кърмене. Благодаря на акушерката Е.У., която ми помогна веднага след раждането да прегърна бебето си и да го поставя на гърда. Дъщеря ми се облизваше, отваряше устичка и скоро започна да поема зърното и да суче, сякаш го беше тренирала много преди да се роди.
След като ни преместиха в болничната стая, веднага дойде една акушерка, която ми предложи помощ, за да закърмя бебето си. Обясни ми как е правилно да се изцеждам на ръка, как бебето да засуче с широко отворена уста. Взех бебето си от легълцето му и го прегръщах, опитвах се да му осигуря повече контакт кожа в кожа с мен. Стимулирах гърдите си с ръце, преди да започна кърменето .Погалвах ги, правех си топъл компрес, пиех топли напитки, отпусках се и се опитвах да изцедя коластра с ръка. Когато поставях бебето на гърда, опитвах различни пози на кърмене, за да открием най-удобната. Още в родилното отделение взимах бебето си да спи до мен. Беше много удобно, винаги когато се събудеше и започваше да се върти и да маха с ръчички и да прави кисели физиономии, ставаше ясно, че е гладна. Научих се бързо да разпознавам нуждите й и не чаках да се разплаче, за да й предложа гърда.
Първите 6 месеца тя беше на изключително кърмене на поискване. Не гледах часовници, не бързах. Държах бебето си близо до мен, спеше до мен, носех я в слинг и можех да я кърмя на всякъде и по всяко време. Така е и до днес. Тя вече е на 1 година и 6 месеца и може да казва: „Мами дай мляко“ и все още се кърмим. Тя е здрава, не е имала период на болезнени колики, зъбките ни пораснаха лесно, спокойно и весело, любопитно дете е и няма нищо по красиво от щастливото й изражение след като се е насукала. Оставила съм на нея да реши до кога има нужда от сучене.
За мен кърменето е най-добрия подарък за цял живот, който майката може да направи на децата си!

Неправилните съвети за кърмене , които получих от „загрижени “ приятели и роднини :
1) Ако имаш малки гърди , няма да произвеждаш достатъчно мляко.
2) Ако имаш вдлъбнати зърна, няма да можеш да кърмиш.
3) Трябва да се изцеждаш след всяко кърмене до последна капка . ( Резултата беше свръхлактация и резерв от 8 литра. кърма във фризера, събрани за 6 месеца. Накрая изкъпах моята малка “ Клеопатра“ с млякото .
4) На всяко кърмене трябва да се кърми само от една гърда.
5) Ако кърмиш през по-голям интервал от време, ще се събере повече мляко.
6) Ако кърмата ти не е достатъчно калорична, бебето не се засища и трябва да дохранваш с изкуствено мляко, за да не плаче.
7) Изцеждай се с помпа и давай шише, за да не стане прекалено превързано и разлигавено бебето.
Сигурно ще се сетя и за още абсурдни съвети!
Мама Деси, бебе Поли родена на 22.01.2013год.

Коментарите са забранени.