Споделено от мама Руска и бебе Максим

Здравейте, аз съм Руска. Родих бебето си на 28.02.2014 и до момента (вече 5 месеца) Максим е изключително кърмено бебе, като смея да твърдя, че до момента не съм имала абсолютно никакъв проблем и затруднения с храненето му, благодарение на лекциите ви!

По точка 1: Когато за пръв път посетих лекция за кърмене ми се стори, че това е най-сложното нещо на света, по-голямо предизвикателство от раждането и бременността взети заедно. Затова до края на бремеността посещавах всяка възможна лекция по темата, купих си книга за кърменето, гледах филми, които Тони любезно ни предостави. След което се почувствах толкова подготвена, че никой не можеше да ми даде грешен съвет и с лекота оборвх всякакви такива опити.
Сещам се, че прдиатърката на моя приятелка и беше дала два странни съвета според мен: 1) да захранва бебето със сокове от третия месец, за да получава бебето витамини, защото в кърмата нямало достатъчно. 2) да му дава от началото вода със захар, за да се активирали ензимите на черния дроб и детето по-бързо да се справило с жълтеницата. Аз чак не повярвах, че това са изказвания на педиатър…

По точка 2: Кърменето ми даде възможността да се почувствам пълноценна майка, уверена, че прави най-доброто за детето си. Даде ми свобода да бъда навсякъде с Максим без да се притеснявам кога и как ще приготвям храната му. Даде ми невероятна близост и споделени емоции със сина ми. Даде ми самочувствие да кърмя навсякъде – на обществени места, на тротоара, на кафе, в ресторанта, надявам се давайки добър пример на други бъдещи майки. Даде ми едно спокойно и здраво бебе. Даде ми нощен сън… когато Максим огладнява го слагам на гърда и продължвам да спя. Когато се нахрани той изпуска зърното и също продължава да спи.

Най-важните съвети, които научих по време на курса и които от опита ми са съществени са:
1) всяка майка има достатъчно кърма за детето си! Първите дни коластрата е няколко капки, напълно достатъчна да засити бебето. Не вярвайте на никой, който твърди, че детето ви е гладно, жадно и т.н. Гърдите произвеждат толкова кърма, от колото бебето има нужда (постоянно ме питат по колко грама изяжда детето ми и всички са изумени като им кажа, че незнам. Никога не съм го теглила. Не се психясвайте особено първите седмици да следите колко изяжда/качва детето след всяко хранене).
2) сложете детето на гърда възможно най-скоро след раждането. Аз го направих на 2рия час. Забранете категорично на персонала в болницата да дават на детето ви мляко или вода! Аз бях толкова уверена, че ще кърмя, че дори не носех шишета биберони в болницата.
3) не се цедете с помпа първите 2 седмици!!! Първите дни кърмата не се е регулирала и често слиза изведнъж, когато детето спи. Усещането на твърди и препълнени гърди понякога е много болезнено, затова ги облекчавайте като ги масажирате (има специални техники) и изцеждате леко на ръка, колкото да освободите напрежението. Започнете ли от начало с помпата-влизате в омагьосания кръг на свръхлактация и няма оправяне, ще ви се налага да се цедите постоянно, защото ще произвеждате много повече, отколкото бебето може да изяде… След около 2 седмици нещата се регулират и няма да усещате абсолютно никакъв дискомфорт.
4) и нещо, което не бях разбрала предварително и сама установих: хранете детето на всяко хранене само от едната гърда, колкото дълго е необходимо. В началото бебето получава кърма богата на въглехидрати, след около 5 мин. започва да бозае второто мляко, което е богато на белтъчини, за да достигне до „каймака“ или задното млякото, богато на ценни мазнини. На следващото хранене предложете другаа гърда. Ако предлагате и двете гърди на едно хранене рискувате бебето да поеме само предно мляко, богато на въглехидрати, което се абсорбира по-бързо от организма и след малко бебето отново е гладно, а и предното мляко влошава коликите. С порастване на бебето (или в определени моменти на активен растеж), когато детето изпразва напълно едната гърда и е все още гладно, му предложете втората. Ако то не я изпразни цялата, започнете следващото кърмене с нея.
5) не давайте кърма от биберон на децата, докато кърменето не е установено (поне първия месец), защото свикнат ли веднъж течността да се „излива“ в устата им, след това не искат отново да се „мъчат“ на зърното и на вас ще ви се налага да се цедите постоянно, което е изключително тежко, неприятно и неестествено! Аз лично се чувствах като дойна крава на компресор единствения път, в който опитах да изцедя гърдите си с помпа.

Информирайте се, подгответе се, за да имате лесен и полезен старт на съвместния ви живот с бебчо! Заслужава си!

Коментарите са забранени.