Кърмене и “недоимък” на кърма.

Когато аз бях студент в книгите по педиатрия пишеше, че новороденото се закърмва след 24 часа. По късно този срок стана 6 часа, сетне – три, докато стигнахме до това, което природата е отредила – веднага след раждането. У всички представители на бозайниците новороденото, едва стъпило на краката си, търси вимето на майка си, а тя с глава го побутва в правилната посока.
За човешкия род първото засукване на новороденото има важна роля – захващането на млечното зърно и кожицата около него води до отпускане на млечните каналчета и в устата на детето изтичат първите капки от ценната течност – коластра. Намаляването на налягането в каналчетата веднага води до образуване на мляко в млечните алвеоли на жлезата. Затова във всички развити страни новороденото се поставя на майчината гръд веднага след раждането дори и в случаите на оперативно раждане. На моята внучка в Япония се наложило секцио по спешност, но щом се събудила, поставили новороденото на гърдата й, като й напомнили, че трябва да го кърми поне две години.
Аз обичам да правя едно просто сравнение. Едно домакинство има кладенец в градината си. За поливане изпомпват кладенеца до дъно.Само след два – три часа той се напълва отново догоре.Какво става при кърменето? Бебето суче, налягането в млечните каналчета намалява, което води до напълване на млечните алвеоли с кърма.А възможностите на млечната жлеза са големи, стига тя да се изпразва редовно. До неотдавна доста жени даряваха кърма срещу заплащане. Една от тях започна от 300 грама дневно, но накрая стигна до цял литър /под контрола на детската сестра/, като кърмеше своето дете два пъти дневно.
Във Виетнам повелите на будизма не разрешават да се взема млякото на домашните животни – то си е за техните рожби. Там всички майки кърмят своите бебета и за недоимък на кърма не става и дума. Ще добавя и някои мои наблюдения. В клиниката постъпи бебе с пневмония, чиято майка го отбила преди два месеца. Поставихме детето на гърдата и то започна да суче – млякото потече отново и тя продължи да го кърми. Една майка тръгнала да работи и оставила грижите за бебето на бабата.То обаче плюело биберона и плачело. За да го успокои, тя му давала своята гърда. По едно време гледа – потекло мляко!
Аз се срещам с майки и бебета вече петдесет години. Досега не съм видял майка с пълна липса на кърма – агалактия. А с “недоимъка” на кърма се греши поради незнание и заблуда.Обаче някои майки злоупотребяват, водени от скритото желание “да запазят “ бюста си, който вече се превръща в сексуален атрибут. Те не знаят, че адаптираните млека в никакъв случай не могат да заместят напълно кърмата. Тя съдържа много млечна захар /женското мляко е най-сладкото/, чиято съставка – галактозата – е нужна за развитието на мозъчните клетки. Установено е, че кърмените деца се развиват по-добре в умствено отношение.
Ако едно бебе изостава на ръст и тегло, това не означава недостиг на кърма. Може бебето да има неразпознат вроден сърдечен порок или други аномалии. Може така нареченото “пробно кърмене” да подведе майката.То се провежда обикновено следобед, когато майката има по-малко кърма, а обстановката смущава или отвлича вниманието на бебето. Някои майки се престарават – намират детска везна и проверяват количеството изсукана кърма няколко пъти на ден.
Най-важният критерии е тегловният прираст на детето – ако тегловната крива е в границите на нормата, макар и с малки колебания, майката трябва да се радва на нормалното развитие на нейното бебе. Има и още едно обстоятелство: кротките и сънливи бебета се задоволяват с по-малко кърма, докато тези, които спят по-малко, ритат с крачета и размахват ръчички и викат, поемат повече кърма.
Накрая – малко внимание за едно неприятно явление – млякото на майката тече непрекъснато /галакторея/, но бебето се развива добре. Причината е в това, че изходните млечни каналчета не се затварят добре. Налага се майката да подлага подплънки или специални колектори в сутиена си. Препоръчва се и масаж на млечните зърна. С времето тази неприятност изчезва.

Проф. д-р Христо Михов

Коментарите са забранени.